Unowocześnienie restauracji – klucz do rozwoju biznesu?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Prowadzenie własnej restauracji to spore wyzwanie, ponieważ branża gastronomiczna jest ogromna. Przez to bardzo trudno się wybić i nie zginąć w całym morzu konkurencji. Jednak sukces w gastronomii może osiągnąć nie tylko Magda Gessler. Kiedy masz pomysł na siebie i swoją knajpę, kochasz to, co robisz i wprowadzasz innowacyjne rozwiązania, sukces jest w zasięgu ręki. Zobacz, w jaki sposób unowocześniać restaurację, by przyciągała klientów. 

Najważniejsze pierwsze wrażenie

Jeśli Twoja restauracja zieje pustkami, zastanów się nad remontem sali. Nawet jeśli jedzenie jest najlepsze w mieście, ludzie muszą najpierw odwiedzić restaurację, by się o tym przekonać. Nieciekawy, staromodny wystrój może odstraszać gości i sprawiać, że nie będą oni chętnie przekraczali progu Twojej knajpy. Zadbaj o nowoczesny, estetyczny wystrój, zorientuj się, jakie trendy panują obecnie w świecie dekorowania wnętrz i wprowadź do swojego lokalu atrakcyjne dodatki. Pierwsze wrażenie, jakie zrobi Twoja restauracja jest najważniejsze, więc upewnij się, że będzie ono jak najlepsze. Obecnie praktycznie każda restauracja serwuje darmowe przystawki, tak zwane “czekadełka”, które możesz zjeść w oczekiwaniu na swoje zamówienie. Zastanów się jakie tanie i smaczne danie możesz zaserwować gościom na sam początek wizyty, by zrobić dobre wrażenie. Dużym atutem jest także ogródek, w którym można zjeść na świeżym powietrzu i spędzić miły wieczór. Jeśli w ogródku postawisz lampy grzewcze oraz zaoferujesz koce do okrycia, nawet chłodny wieczór nie przegoni gości z Twojej restauracji.

Utrzymanie świeżości potraw

Nie wszystkie dania da się przygotowywać na bieżąco, to normalne i zrozumiałe. Jednak wyznacznikiem dobrej restauracji jest to, że nawet potrawa przygotowana dwa dni wcześniej, smakuje, jak świeżo ugotowana. Kluczem jest tu odpowiednie przechowywanie zarówno gotowych dań, jak i produktów na nie, tak, by utrzymywały one świeżość przez jak najdłuższy czas. Dzięki dobremu przygotowywaniu i konserwacji jedzenia, w kuchni nic się nie zmarnuje. Nowoczesne szafy chłodnicze pozwolą nie wyrzucać jedzenia i zapewnią kucharzom dużo większy komfort pracy. Dzięki szafom chłodniczym unikniesz także problemu braku miejsca w lodówkach. Pamiętaj, że dbałość o jakość i świeżość produktów oraz wydawanych dań zawsze się opłaca.

Ekologiczne rozwiązania – dobry wizerunek i oszczędność

Świat tonie w plastiku, a branża gastronomiczna niestety wciąż opiera się na jednorazowych opakowaniach. Krokiem, który możesz wykonać w stronę ekologii, ale także oszczędności pieniędzy, jest zakup przedmiotów wielorazowego użytku oraz zastępników dla rzeczy, produkujących plastik. Syfon do wody gazowanej to rozwiązanie za grosze, które możesz wprowadzić od ręki. Woda gazowana w plastikowych butelkach to nie tylko udręka dla planety, lecz także niebezpieczeństwo dla zdrowia, ponieważ plastik oddaje do wody bardzo dużo szkodliwych związków. Naboje do takiego syfonu kosztują niewiele, a jeśli zamówisz je w dużym zestawie przez Internet, cena jednego naboju wyniesie około złotówki. W połączeniu z filtrem nakranowym to rozwiązanie zero waste, dzięki któremu Twoja restauracja będzie bardziej ekologiczna, częściej odwiedzana przez osoby, żyjące w zgodzie z less lub zero waste, a pieniądze, które wydawane były na zakup i dostawy, zostają w Twojej kieszeni.

Zdjęcie główne: Valeria Boltneva/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*